Menu Icon

Duodenal Switch Nedir?

Duodenal switch ameliyat yöntemi, ileri derecede obez hastaların tedavisi için, hem sleeve gastrektomi hem de gastrik bypass ameliyatı özelliklerinin bir arada uygulandığı bir cerrahi operasyondur.

Duodenal Switch neden tercih edilir?

Bu ameliyat yönteminde mide ile beraber bağırsağın bir kısmı da alınmaktadır. Böylelikle hem mide hacminin küçülmesi, hem de emilimin azalması sayesinde daha fazla kilo kaybedilmesi hedeflenmektedir. Vücut kitle endeksi 50’den fazla olan süper morbid obezite hastaları için uygulanabilen bir yöntemdir.

Duodenal Switch Nasıl Yapılır?

İlk olarak, midenin yaklaşık %80’i çıkarılıp kalanı ince bir tüp haline getirilerek, sleeve gastrektomi uygulanır. Sonuç olarak, mide ince ve uzun bir tüp şeklini alır. Ardından bypass oluşturmak amacıyla normalde mideye bağlanan ince bağırsak ayırılarak, iki ayrı yol ve ortak bir kanal oluşturulur. Tüketilen besinler artık, tüp şeklinde kalan mideden ince bağırsağın başlangıç bölümüne gitmesi gerekirken, ince bağırsağın alt kısmına yönlendirilir.

Duodenal Switch Ameliyatında Hangi Cerrahi Yöntemler Uygulanabilir?

Robotik Cerrahi

Robot Yardımlı Minimal İnvaziv Cerrahi olarak tanımlanır. Karın bölgesinde açılan birkaç küçük kesiden gerçekleştirilir. Cerrah ameliyatı hastaya birkaç adım uzaklıkta bulunan cerrah konsolundan gerçekleştirir. Hastanın başında bulunan bir diğer cerrah ise ameliyat boyunca gerekli malzemeleri ameliyata dahil eder.

Açık Cerrahi

Açık cerrahi yöntemi hastanın karnında açılan büyük bir kesiden gerçekleştirilir. En büyük avantajı cerrahın dokuları hissederek işlemi gerçekleştirmesidir.

Laparoskopik Cerrahi

Minimal invaziv cerrahi yöntemidir. Hastanın karnındaki küçük kesilerden, laparoskop adı verilen bir kameranın sağladığı 2 boyutlu görüntü eşliğinde, laparoskopik aletlerle operasyon gerçekleştirilir.

Duodenal Switch Ameliyatının Riskleri

Tüm emilim bozucu yöntemlerde olduğu gibi, hastalarda uzun vadede emilim aşırı bozulduğu için geğirmeler, karın ağrıları, sindirilmemiş besin ve buna bağlı kötü kokulu ishaller, yaşam kalitesini bozacak seviyede ishaller meydana çıkmaktadır. Protein emilimi bozulduğundan dolayı hastaların yüksek proteinle beslenmesi gerekmektedir ve ciddi vitamin eksiklikleri, kansızlıklar, anemiler yaşanmaktadır.

Gerek uygulanma zorluğu gerekse riskleri nedeniyle, duodenal switch yöntemi ülkemizde ve dünyada son derece sınırlı vakada uygulanmaktadır.

Duodenal Switch Ameliyatı Kimler İçin Uygundur?

Süper obez veya Morbid obez olarak adlandırılan, beden kitle indeksi 50’nin üzerinde olan vakalarda ve kontrolsüz diyabeti olan hastalarda, ameliyatsız ve ameliyatlı diğer yöntemlerin denenip fayda sağlamadığı durumlarda bir seçenek olarak sunulabilir.

Duodenal Switch Ameliyatı Kimler İçin Uygun Değildir?

Beden kitle endeksi 50’nin altında olanlar, vitamin mineral eksikliği, kansızlığı olanlar, Crohn hastalığı ya da kortizon kullanmayı gerektiren kronik hastalıkları olanlar, karın içi ameliyat öyküsü olanlar, irritabl (hassas) barsak sendromu gibi ishale sebep olan barsak rahatsızlıkları olanlar, reflüsü olanlar için duodenal switch ameliyatı uygun değildir.

Daha Fazla Bilgi Al