Menu Icon

Mide Balonu Nedir?

Kilo vermek için uygulanan endoskopik yöntemlerden biri olan mide balonu, silikondan üretilen içi hava ya da sıvı ile şişirilen, mideye yerleştirilip buradaki hacmi azaltması hedeflenen bir balondur. İntra gastrik veya gastrik balon olarak da adlandırılır.

Mide Balonu Nasıl Etki Eder?

Mide balonu zayıflamak için yapılacak olan rejimi kolaylaştırmak amacıyla uygulanır. Endoskop yardımıyla mideye yerleştirilen balonun kişiye özel olarak hacminin ayarlanması gerekir ve böylelikle midenin gıda alma kapasitesinin düşürülmesiyle çabuk doyma hedeflenir.

Mide Balonu Vücutta Ne Kadar Kalır?

Mide balonu vücutta 6 ay-1 yıl kadar kalabilir ve sonrasında endoskopik yolla çıkartılır. Günümüzde sindirim yoluyla atılan tip balon da kullanılabilmektedir. Bazı vakalarda hasta balonun mide içindeki varlığına tahammül edemediğinde biran önce çıkarılması gerekebilir.

Mide Balonu Kimlere Uygulanabilir?

Mide balonu yöntemi, diyet ve egzersizi planını desteklemek amacıyla, çok fazla kilosu olmayan kişilerde, ameliyat olamayacak olan hastalarda veya obezite cerrahisine hazırlık yapılması gereken durumlarda kullanılmaktadır.

Mide Balonu ile Kaç Kilo Verilir?

En geç 1 yıl sonra çıkarılmak zorunda olan mide balonu yöntemiyle hastalar sınırlı oranda kilo verebilmektedir. Ancak uygulamanın fayda göstermesi için uzman kontrolünde bir diyet ve egzersiz planı uygulanması zorunludur.

Mide Balonu Nasıl Uygulanır?

Mide balonu uygulaması endoskopi ile ve sedasyon altında gerçekleştirilir, bu sayede herhangi bir ağrı veya acı hissedilmez. Yaklaşık 20-30 dakika süren işlem sonrası 2-3 saatlik müşahedenin ardından hasta taburcu edilebilir. Günümüzde yutulabilen tipte mide balonu uygulaması da mevcuttur ve aynı zamanda bu tip balonun çıkarılması da, süresi bittiğinde bağırsak yoluyla gerçekleştirilir.

Mide Balonu İşlemi Öncesi

Mide balonu takılmadan 12 saat önce katı gıdalar, 8 saat önce ise sıvı tüketiminin sonlandırılması gerekir. Uygulamadan bir gün önce bol su tüketilmesi, sigara ve alkol kullanılmaması tavsiye edilir.

Mide Balonu İşlemi Sonrası

İşlem Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Mide balonu uygulamasının ardından kilo verebilmek ya da almamak için, uzman rehberliğinde bir diyet ve egzersiz programı uygulanması önemlidir. Uygulamayla ilgili rutin kontroller aksatılmamalı, herhangi bir şikayet yaşanması durumunda vakit kaybetmeden ilgili hekime başvurulmalıdır.

Mide Balonu Sonrası Genel Şikâyetler

Mide, balonu sindirmeye çalışacağı için işlemden 1-2 saat sonra kramp, mide bulantısı, kusma gibi şikayetler oluşur. Kişiden kişiye değişmekle beraber bu belirtilerin 3-4 gün kadar sürmesi beklenir. Bu nedenle taburcu olmadan önce kramp önleyici, mide koruyucu, bulantı önleyici ilaçları reçete edilir. Vücudun balona alışma hızına bağlı olarak normal yaşama dönme süresi değişiklik gösterir.

Mide Balonu Sonrası Beslenme

Uygulamadan sonra mide balona alışana kadar beslenmeniz kısıtlanabilir. Sonrasında beslenme uzmanının size özel hazırlayacağı diyet programını uygulamak ve sağlıklı beslenmeyi alışkanlık haline getirmek gerekmektedir. Mide balonundan sonra 1 hafta süreyle sadece sıvı ile beslenilip, sonrasında aşamalı olarak katı gıdaya geçiş yapılır. Yemeklerden önce ve sonra içilmemesi mideyi genişletmemek açısından önemlidir. Yüksek kalorili, fazla yağlı, kızartılmış ve hazır gıdalardan, gazlı içeceklerden uzak durulmalıdır.

Mide Balonu Sonrası Egzersiz

Mide balonu uygulamasının ardından kilo verebilmek için diyet ve egzersize devam edilmesi gerekir. Ancak, sıvı ve elektrolit bozukluğu ile ilgili bir sorun yaşamamak açısından, 2-3 hafta süreyle ağır egzersizlerden kaçınılması önerilir.

Mide Balonu Risk Faktörleri

  • Reflü: Besinlerin midede daha uzun kalması mide asiditesinin artmasına ve reflüye neden olabilir.
  • Mide ülseri: Balonun mideye uyguladığı bası ve mide asidi artışına bağlı olarak ülser gelişebilir.
  • Mide kanaması: Çoğunlukla ülserden kaynaklanmaktadır.
  • Balonun sönmesi: Nadiren de olsa mide balonu kendiliğinden sönebilir ve içindeki renkli sıvı nedeniyle idrarın rengi değişir.
  • Mide çıkışının kapanması: Balonun yeterince şişirilmemesi ya da sönmesi gibi durumlarda balon mide çıkışını kapatabilir ve bulantı, kusma gibi şikayetler ortaya çıkabilir.
  • Balonun bağırsağa geçmesi: Kendiliğinden sönmesi durumunda balon mideden çıkıp ince bağırsağa geçebilir. Bu durumda genellikle sönmüş balon bağırsak yoluyla dışarı atılır, bazen de bağırsak tıkanıklığına neden olup ameliyat gerektirir.

Mide Balonu ve Mide Botoksunun farkları

Her ikisi de endoskopik olarak uygulanan, kilo vermek için yapılacak olan diyeti kolaylaştırmayı amaçlayan uygulamalardır. Mide botoksu mide kaslarını geçici olarak felç edip geç boşalmasını sağlamak için uygulanır. Mide balonu ise midede kaldığı sürece midenin gıda alım kapasitesini azaltmak ve daha geç boşalmasını sağlamak üzere uygulanır.

Sıkça Sorulan Sorular

Mide Balonu Delinir mi? Mide balonu patlarsa ne olur?

Mide balonun delinmesi oldukça nadir görülmekle birlikte mümkündür. İçindeki sıvı idrara karışarak renk değişikliğine neden olur. Bu durumda mutlaka doktora başvurmak gerekir. Yapılan kontroller sırasında balonun ne kadar hasar aldığı belirlenebilmektedir. Bu gibi durumlarda balon tamamen çıkarılabilir veya yerine yenisi yerleştirilebilir. Bazen sönen balon bağırsak yoluyla kendiliğinden atılabilir veya burada bir tıkanıklığa sebep olursa ameliyat edilmesi gerekebilir.

Mide Balonu Fiyatı Ne kadar?

Mide balonu uygulamasının fiyatı kullanılan balona ve tercih edilen uygulama yöntemine göre değişiklik göstermektedir. Günümüzde kullanılan sadece belirli mide balonu ekipmanları FDA (Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi) ve CE (Avrupa Komitesi) tarafından onay almıştır.

Mide balonu kaç kiloda takılır?

Vücut kitle endeksi 30’un altında olan kişiler için mide balonu uygulaması yapılmamaktadır.

Mide balonu kaç yaşında yapılır?

Başka bir engel bulunmadığı takdirde ve doktor tarafından uygun bulunmuşsa, mide balonu 18-60 yaş arasında uygulanabilmektedir.

Mide balonu kimlere yapılmaz?

  • Beden kitle endeksi 30’un altında kişiler
  • Sadece estetik amaçlı zayıflamak isteyenler
  • Mide iltihabı sorunu olanlar
  • Yemek borusu problemi olanlar
  • Mide darlığı olanlar
  • Önceden mide ameliyatı geçirenler
  • Psikolojik sorunu olanlar
  • Mide fıtığı olanlar
  • Alkol bağımlıları
  • Hamileler ve emziren anneler
  • Kan pıhtılaşma sorunu olanlar

Mide balonu kaç cc?

Mide balonun hacmi her hastaya özel olarak hekim tarafından ayarlanmalıdır. 12 aylık balonlar midenin balona olan adaptasyonunu önlemek için 3 aylık periyodlarla şişirilebilirken, 6 aylık balon şişirme işlemi için uygun değildir.

Mide balonu varken alkol alınır mı?

Reflü şikayetlerini arttırması ve kalori içeriği yüksek olduğundan kilo verme sürecini yavaşlatması nedeniyle mide balonu uygulamasından sonra alkol tüketilmemesi tavsiye edilir.

Mide balonu işe yarıyor mu?

Kilo sorunu farklı uzmanlık dallarının desteği ile üstesinden gelinebilen bir sorundur. Doktor, beslenme uzmanı, psikolog, egzersiz uzmanı gibi uzmanların rehberliğinde yaşam tarzı değişiklikleri ile gerçekleştiğinde, mide balonu uygulaması kilo vermeye destek olabilir.

Mide balonunu devlet karşılıyor mu?

Genel olarak mide balonu uygulaması devlet tarafından karşılanmamaktadır. Ancak ileride derecede morbid obeziteye sahip olan, hayati fonksiyonları tehlikede olan kişiler için, resmi heyet onayıyla ödeme yapılabilir.

Daha Fazla Bilgi Al