Clostridium Botulinum bakterisinden üretilen bir nörotoksin olan olan Botoksun farklı tipleri vardır ve mide için de insanlarda en yaygın kullanımı olan Botoks A kullanılır. Botoks A uygulamasında organa özel toksik doz düzeyleri mevcuttur ve bu konu hayati önem taşımaktadır. Mide İçin belirlenen bilimsel bir standart doz ve etkisi kesinleşmiş uygulama noktaları bulunmamaktadır. Mide botoksu mide kaslarını geçici süreyle felç ederek zayıflamayı desteklemek için uygulanmaktadır.
Mide botoksunda endoskopik yöntem ile ağızdan girilerek, mide duvarının farklı bölgelerine botoks maddesi enjekte edilir. Uygulama sedasyon ile yapılmaktadır.
Botoksun midede geniş bir alana uygulanmasıyla, mide kaslarını 3-6 ay süreyle felç edip, mide boşalmasının gecikmesiyle oluşan tokluk etkisinden faydalanmak amaçlanmıştır. Diğer yandan, “Girişimsel Radyoloji ile Mide Embolizasyonu” sayesinde, kesin olarak salınımı engellenebilen Ghrelin adlı açlık hormonunun salgılandığı bölgeye de rastgele botoks enjeksiyonu yapılarak, bu hormonun baskılanmasına çalışılmış, ancak gerekli etki sağlanamamıştır.
Endoskopik Botoks için bilimsel olarak belirlenen standart bir doz olmaması, midede uygulanacak bölgelerin belirsiz olması, sonuçların yeterli olmaması ve yan etkilerinden dolayı FDA (Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi) ve EMA (Avrupa İlaç Birliği) bu uygulamaya onay vermemiştir.
Endoskopik Botoks çalışmalarındaki sonuçlar, uygulanan diyet, egzersiz, yaş, metabolizma hızı, ek hastalıklar ve yaşam şekli gibi kişisel unsurlara bağlı olarak değişiklik göstermiştir.
Mide botoksu genel bir sağlık problemi olmayan, beden kitle indeksi 27-35 arası olup sadece 10-20 kilo fazlalığı olan kişilere, diyet ve egzersiz programını destekleyici unsur olarak uygulanabilmektedir.
Mide botoksu sonra bulantı, kusma gibi belirtiler yaşanabilmektedir. Nadir de olsa görülebilen yan etkileri, kalp ritim bozuklukları, solunum baskılanması, nörolojik etkiler ve mide nekrozudur (halk dilinde midenin çürümesi ve delinmesi).
Mide botoksu uygulamasından önce hastanın botoks maddesine duyarlılığı ve alerjisi iyice araştırılmalı, herhangi bir kas hastalığı veya engel olacak başka bir sağlık sorunu olup olmadığına emin olunmalıdır. Kullanılacak olan dozun fazla olması kas sistemini olumsuz etkileyecektir ve alınması gereken vitamin, mineral oranını düşürerek genel vücut sağlığını bozacaktır. Bu konuda bilimsel olarak belirlenen bir doz uygulaması da mevcut değildir. Uygulama sırasında mideye ulaşana kadar herhangi bir alana tahribat vermemek kanama oluşmaması için önemlidir.
Uzman tarafından önerilecek olan gıdalar tüketilmelive beslenme planına uyulmalıdır. Asitli içecekler, ağır ve yağlı yemekler, şekerli şuruplar, hazır gıdalar tüketmemeye özen gösterilmelidir. Botoks işlemi sonrası hekim, diyetisyen ve psikolog kontrolleri aksatılmamalıdır.
Mide balonu da botoks gibi endoskopik bir müdahaledir ancak tek amacı geçici olarak mide hacmini azaltmaktır. Balonunun hacminin hastaya göre ayarlanması gerekir ve mide içinde bir yabancı cisim olması bulantıya sebep olabilmektedir. Balon çıkarıldığında etkisi birden kaybolur. Mide botoksunun etkisi yavaş yavaş geçer.
Mide botoksu kilo vermeyi sağlamaz, midenin geç boşalmasını ve böylelikle gıda rejiminin daha kolay yapılmasını amaçlar. Botoks maddesinin mide için kullanılabilirliğine yönelik FDA (Birleşik Devletler Gıda ve İlaç Dairesi) ya da EMA (Avrupa İlaç Ajansı) onayı bulunmamaktadır, dolayısıyla kullanılması garanti edilmeyen ve onaylanmamış olan bir uygulamadır.
Endoskopik yolla ve hastanın uyutulmasıyla gerçekleşen mide botoksu uygulaması ortalama 20 dakika kadar sürer. Çoğunlukla 1-2 saatlik müşahede yeterli olup, hastanede yatış gerekli değildir.
Uygun dozda, midenin doğru alanına ve uygun kas tabakasına yapıldığında, mide botoksunda kullanılan toksinin etkisi 4-6 ay gibi bir sürede yok olduğu için kalıcı bir hasar oluşturma ihtimali söz konusu olmamaktadır.
Mideye botoks uygulanması sadece midenin düz kaslarına yönelik olarak yapılır. Dolayısıyla sinir hücrelerine ve bağırsak hareketlerine etki etmemesi beklenmektedir. Uygulama sonrası planlanacak olan diyette bağırsak hareketlerini düzenleyecek bir beslenme uygulanmalıdır.
Botoks maddesi doğru bölgeye ve uygun dozda uygulandığında sadece lokal etki yaratarak, vücuda dağılmaması beklenmektedir.
Halk arasında kısaca botoks olan adlandırılan botulinum toksin yılan zehiri değildir. Clostridium Botulinum adlı bakteri tarafından üretilen, bir nörotoksindir. Bu bakteri besinlerde çoğaldığında toksini ile “botulizm” denilen gıda zehirlenmesine yol açabilir. Ancak, söz konusu toksin laboratuvar ortamında özel işlemlerden geçirilip zayıflatılmakta ve böylece insanlarda güvenle kullanılabilir hale getirilmektedir.
Hamilelere ve emziren kadınlara mide botoksu uygulaması yapılmamaktadır.
Mide botoksu uygulaması, mide embolizasyonu ve obezite ameliyatlarının yerini tutmamakla birlikte, maliyet açısından daha uygundur. Uygulandığı merkeze göre ücretleri değişiklik göstermektedir.
Mide botoksu uygulaması en fazla 10-15 kilo fazlası olan kişilerde, beslenme ve egzersiz ile kilo vermeye destek olmak amacıyla uygulanmaktadır.
Botoks maddesine karşı alerjisi olan, mide hastalığı bulunan ve kas hastalığı olan kişilerde mide botoksu uygulaması yapılmamalıdır. Ayrıca gebelik ve emzirme dönemlerinde de uygulanamaz.
Mide botoksu işlemi devlet hastanelerinde uygulanmamaktadır ve SGK onaylı bir yöntem değildir.
Sigaranın mide botoksu üzerinde direkt olarak bir etkisi bulunmasa da, sigara kullanımı önerilmemektedir.
Mide botoksu, uzman kontrolünde diyet ve egzersiz uygulaması olmadan kilo verdirebilen bir uygulama değildir. Uygun şekilde beslenmeyip, hareketsiz kalındığında kilo almaya devam edilir.
Uygulama sonrası en az 3 gün kahve içilmemesi sonrasında ise sınırlandırılması önerilmektedir.
Mide botoksu uygulaması hamile kalmak üzerinde bir engel teşkil etmez, ancak gebelik ve emzirme süreçlerinde uygulanmaması gerekir.
Özel bir merkez tarafından, mide botoksu uygulamasının diyetisyen ve diğer uzmanlarca takibi ile uygulanması paket programına verilmiş olan isimdir.
Botoks maddesinin etkisiyle midede doku ölümü gerçekleşmesi nekroz olarak adlandırılır ve devamında perforasyon (delinme) gerçekleşebilmektedir.
Mide botoksu uygulamasından sonra bulantı, kusma, reflü gibi şikayetlere rastlanmıştır.
Mide botoksu uygulaması kilo vermeyi sağlamamaktadır. Kilo vermek için yapılacak olan diyeti kolaylaştırmak amacıyla, mide kaslarını gevşetip geç boşalmasını sağlamaya çalışır.
Mide botoksu uygulamasının önünde yasal bir engel bulunmamaktadır. Ancak, bilimsel doz miktarının belirsiz olması, midede uygulanacak olan alanların belirsiz olması sebebiyle FDA (Birleşik Devletler Gıda ve İlaç Dairesi) mide botoksu uygulamasına onay vermemiştir. Aynı şekilde sonuçların yeterli olmaması sebebiyle EMA (Avrupa İlaç Ajansı) da botoksun mideye uygulanmasına izin vermemiştir.
Mide botoksunun mide kaslarını gevşetici etkisinin 3 gün kadar sonra başlaması beklenmektedir.